El castell del port de Sóller (sa Torre pels sollerics) fou edificat entre els anys 1543 i 1545 per defensar l'important port dels continuats atacs corsaris que es produïen al segle XVI: a l'agost de 1538 foren capturats els guardes de l'antiga talaia i el dia de pentecosta de 1542 fou saquejat l'oratori de Santa Catalina. Al 1557 es reconstruí la torre des coll des Cingle, a prop de l'oratori, i s'edificà la torre des coll de s'Illa, per defensar una de les altres vies d'accés dels pirates. Totes aquestes precaucions no evitaren el famós atac del 11 de maig de 1561, recreat anualment el dia del firó.

De les torres citades no en queda cap vestigi, ja que perderen la seva funció amb la posterior construcció de la torre Picada (1623), però el castell permaneix. A les seves funcions defenseives s'afegí, a partir del segle XVII, la de senyalització de l'entrada del port, encenent-se cada vespre un llum el combustible del qual havia de ser aportat per la vila. La fortificació anà perdent amb el temps la seva importància estratègica però continuà tenint una guarnició i un governador fins a l'any 1864. Precisament un d'aquests comandaments esdevingué per unes poques hores carceller d'un dels primers turistes francesos que visitaren l'illa al segle XIX.

L'artista Jean Joseph Bonaventure Laurens visità l'illa entre el 22 de setembre i el 9 d'octubre de 1839, va recórrer els principals monuments de la capital i féu la ruta que esdevendria un dels itineraris turístics clàssics de Mallorca: Palma-Sóller-Valldemossa-Palma. Traslladà les seves impressions del viatge al llibre Records d'un viatge artístic a l'illa de Mallorca (Montpeller 1840). L'obra conté 55 esplèndides litografies i la corresponent al castell li costà la seva detenció durant tres hores, acusat d'haver aixecat la planimetria d'una fortificació militar. Laurens conta l'episodi amb humor tot ironitzant sobre l'aspecte caricaturesc del governador, en "seis dedos", i explicant la seva detenció com a resultat de la manca d'ocupacions del destacament. Finalment fou alliberat gràcies a la intervenció del cònsul francès a Sóller.

L'episodi s'entén millor si ho situam en el convuls període que conduí a la desaparició de l'àntic règim, amb continues alternances al poder entre liberals i absolutistes,  amb freqüents disturbis en contra de les reformes liberalitzadores i amb les illes situades al punt de mira de les grans potències europees, la qual cosa feia témer als mallorquins una possible invasió per part d'Anglaterra.

El castell del port de Sóller és segurament una de les fortaleses costaneres més desconegudes i a l'hora més accessibles de Mallorca.  Més accessibles perquè es troba en ple nucli urbà del port, amb el tramvia passant a prop de la seva base. Més desconegudes perquè la torre, situada a la dreta de la carretera quan aquesta arriba a la platja, es troba pràcticament tapada per un caramull d'edificacions modernes que fan que pasi desapercebuda per a la gent que no coneix la seva existència.

Així que quan aneu al port de Sóller, provau de trobar el seu Castell !

 

Castell del port de Sóller (litografia de Laurens)

Castell del port de Sóller al 1839, litografia de J.B. Laurens

Castell del port de Sóller

Castell del port de Sóller

El castell domina la boca del port de Sóller

El castell domina la boca del port de Sóller